Alkohol - może nasilać stan zapalny i powodować toksyczność wątroby, prowadząc do utraty włosów. Picie dużej ilości alkoholu oraz palenie tytoniu wiążą się ze zwiększonym ryzykiem utraty włosów.
Kofeina - w niewielkich ilościach, organiczna kawa i herbata może być korzystna dla zdrowia włosów, ale zbyt dużo kofeiny może powodować odwodnienie, brak równowagi hormonalnej, a nawet wytwarzanie DHT. Kofeina potrafi zablokować przyswajanie żelaza
Cukier - cukier odgrywa rolę w zaburzeniach równowagi hormonalnej, przyczynia się do oporności na insulinę, zwiększa DHT i powoduje stan zapalny Słodycze powodują przetłuszczanie się włosów.
Kwasy tłuszczowe - W Polsce nadal spożywa się zbyt dużo tłuszczu zwierzęcego: masła (używanego do smarowania pieczywa oraz jako dodatku do potraw), śmietany, majonezu, tłustych dresingów, smalcu i słoniny, tłustych mięs i wędlin, głównie kiełbasy, potraw z grilla – karkówki, żeberek, boczku, kaszanki (chociaż przygotowywanych bez dodatku tłuszczu, to zawierających jego znaczne ilości), pełnotłustych produktów mlecznych (jogurty kremowe, desery na bazie śmietanki, pełnotłuste sery żółte i pleśniowe). Wykazano, że niezdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe trans, zwiększają stan zapalny i wytwarzają DHT, który może powodować wypadanie włosów.
Nadmierne spożywanie szczawiu, szpinaku, botwinki i rabarbaru – występują w nich szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia, magnezu, cynku.
Batonik i cola na drugie śniadanie? Częste zjawisko to wysoko przetworzona żywność - fast food, gotowe dania czy dania z torebki. Nadużywanie szkodliwych produktów może wpłynąć na osłabienie struktury włosa, jego cebulek oraz powodować ich wypadanie i łamanie się.
.